Marokko

Bijna ongemerkt heeft Marokko zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een wijnland van enige betekenis. De wijnbouw in Marokko stamt uit de tijd van de Franse kolonisatie. Midden jaren vijftig telde Marokko 55.000 hectare wijngaarden, goed voor de 4,5 miljoen hectoliter wijn op jaarbasis. Rode wijn was verreweg het belangrijkste, uiteraard omdat de hitte en droogte van het land zich goed voor de productie van rood lenen. Toen Marokko in 1956 nam het belang van de wijnbouw af en daalde ook de kwaliteit. De staat nam de wijngaarden over en de boeren kregen een gegarandeerde prijs voor hun druiven, ongeacht de kwaliteit.

Maar inmiddels zijn de Fransen weer helemaal terug. Belangrijkste investeerder is Groupe Castel. Directeur Pierre Castel was een studievriend van koning Hassan II, en die was bereid hem te helpen. Castel pachtte in 1994 ruim duizend hectare Koninklijke wijngaarden en beplantte die met internationale rassen als Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah. De tweede grote investeerder is Les Celliers de Meknes. De inspanningen hebben er toe geleid dat de kwaliteit weer is gestegen en ook de hoeveelheid geproduceerde wijn weer toeneemt. Over het algemeen wordt wijn in Marokko niet of nauwelijks gedronken. De wijn die geproduceerd wordt is uitsluitend bestemd voor de export. De islam verbiedt natuurlijk het gebruik van alcohol. Overigens wordt dit verbod in Marokko niet altijd even strikt toegepast. In elk geval is Marokko een van de grootste wijnproducerende landen van de Islamitische wereld, met een jaarproductie van 35 miljoen flessen.

Op 120 kilometer ten oosten van Rabat, op de uitlopers van het Atlasgebergte vinden we de regio Meknes. Deze streek is door zijn ligging op enige hoogte, de hoeveelheid zonneschijn en zijn gematigde temperaturen het belangrijkste wijngebied van Marokko. In deze streek vinden we alle bekende herkomstbenamingen van Marokko. Ben M’Tir is een gegarandeerde geografische herkomstbenaming, een soort Vin de Pays, ten zuiden van Meknes. De wijngaarden hier bevinden zich op een hoogte van 700 meter, gunstig voor een goede afkoeling in de nachtelijke uren. Gerrouane is eveneens een geografische herkomstbenaming ten zuiden van Meknes, iets lager gelegen, op zo’n 550 meter. De ondergrond is lichter van structuur, met meer zand, en dat betekent ook dat de wijnen wat lichter en eleganter zijn. Dan is er de appellation contrôlée ‘Les Coteaux de l’Atlas, die in 1998 werd toegekend door het Ministerie van Landbouw. Deze streek is fameus om zijn goede wijnen sinds de Romeinse tijd. Binnen deze appellation vinden we de deeldistricten Sidi-Slimane, Mjat en Boufekrane. De beste wijngaarden in deze streek hebben recht op de aanduiding ‘Cru’.

Excuses voor het ongemak.

Wij konden helaas niet de desbetreffende producten vinden!

Aad en Wijn 2021 В© | Alle rechten voorbehouden PrestaShop Algemene voorwaarden | Sitemap | Privacy Policy